Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Εργαστήριο στα πλαίσια του DesignAthens 3
http://www.designathens.com/


Μηχανική του χαρτιού
Τεχνικές μεταμόρφωσης με διπλώματα και τομές


Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο αυτό ερευνούν το πώς δημιουργούνται  απλά pop ups που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν επιφάνειες εκτύπωσης, κόβοντας και διπλώνοντας ένα κομμάτι χαρτί μετατρέποντας το συμβατικό δισδιάστατο έντυπο σε εντυπωσιακό τρισδιάστατα αντικείμενο.

Οι τεχνικές αυτές ενδιαφέρουν πολλούς καλλιτέχνες που πλέον χρησιμοποιούν το βιβλίο σαν μέσο έκφρασης (Artist’s book) και έχουν επιπλέον εφαρμογή σε πολλούς κλάδους όπως αρχιτεκτονική, design,  σχεδιασμός  ρούχων και υφασμάτων , κοσμημάτων, φωτιστικών κλπ

Οι αντιθέσεις των όγκων προκύπτουν μέσα από το παιχνίδι φωτός -σκιάς. 

Ζώντας στον ελληνικό χώρο είναι αδύνατον να μην παρατηρήσει κανείς το πως γράφει ο σκληρός ελληνικός ήλιος πάνω στο μάρμαρο, διαχωρίζοντας τους όγκους σε σκιά και φωτεινή διάσταση, προσδίδοντας του παλμό και κίνηση και πλαστικότητα. 

Την ίδια ιδέα και την ίδια αισθητική εμπειρία επιθυμώ κι εγώ να αναδείξω χρησιμοποιώντας τη λευκότητα και την πλαστικότητα του χαρτιού.
Το χαρτί ως υλικό έχει μοναδικές ιδιότητες,  που του επιτρέπουν να μεταμορφώνεται   και με κατάλληλους χειρισμούς να αναδεικνύει  την τρίτη διάσταση. Αντοχή, πλαστικότητα, σταθερότητα διαφάνεια. 
Το διπλωμένο ή κομμένο ή τσαλακωμένο χαρτί δημιουργεί όγκους που εν δυνάμει το μετατρέπουν απο επίπεδο  σε ένα ενδιαφέρον εικαστικό αντικείμενο.
Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τις τεχνικές origami ώστε να κατανοήσουν το μηχανισμό, την γεωμετρία και την αρχιτεκτονική origami και πως μπορεί να εφαρμοστεί στη βιβλιοδεσία και το έντυπο γενικότερα.
Είναι κατασκευαστικά και νοητικά πρόκληση τα νέα σχήματα που θα προκύψουν να προέρχονται από ένα μονοκόμματο κομμάτι χαρτί χωρίς ενώσεις που οι όγκοι να προκύπτουν από τομές, διπλώματα, πτυχώσεις.


Xρόνος: Σάββατο 21/1 (10:00 έως 15:00) και Κυριακή 22/1 (10:00 έως 15:00)
Διάρκεια: 10 ώρες
Χώρος: Βακαλό (Λάμπρου Κατσώνη 26, Αθήνα)
Κόστος: €60 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου