Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014



«Εικαστικές αναπαραστάσεις των Γενικών Αρχείων του Κράτους»

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους(ΓΑΚ) έχει την τιμή να παρουσιάσει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Εικαστικές αναπαραστάσεις των αρχείων», από τις 11 Δεκεμβρίου μέχρι και τις αρχές Απριλίου.

XAΡTHΣ
η συμμετοχή μου στην έκθεση 

εμφανής  βυζαντινή βιβλιοδεσία, χειροποίητο χαρτί, 
εκτύπωση, φύλλο χρυσού 



 πληροφορίες
Τριάντα καλλιτέχνες επισκέφτηκαν τα ΓΑΚ, εκεί όπου «φυλάσσεται ο μεγαλύτερος όγκος των δημοσίων αρχείων που εκτείνονται χρονικά από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα (www.gak.gr)» και εμπνεύστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν νέες εικαστικές γραφές ειδικά για την έκθεση.
Προικοσύμφωνα, ψηφίσματα, χάρτες, παλίμψηστα έγγραφα, γράμματα, βιομηχανικά αρχεία, πρόσωπα αρχειονόμων, ιστορικές φυσιογνωμίες, αρχειακοί φάκελοι, φωτογραφίες, προσωπικά αρχεία των καλλιτεχνών αποτέλεσαν το υλικό για τη δημιουργία των έργων.
Ο Πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νίκος Καραπιδάκης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο κόσμος των αρχείων είναι ένας τρόπος κειμενικής και ορθολογικής οργάνωσης της σκέψης που περιορίζει κατά βούληση το συναίσθημα. Ο κόσμος της εικαστικής δημιουργίας συνιστά ένα τρόπο αφαιρετικής σκέψης, που προϋποθέτει το συναίσθημα. Η ιδέα να προταθεί η συνάντηση αυτών των τόσο διαφορετικών κόσμων μέσα από την οργάνωση μιας έκθεσης εικαστικών, ήταν ένα στοίχημα που εκ πρώτης όψεως ήταν δύσκολο να κερδηθεί. Τα αρχεία καταγράφουν αιτήματα, ενοχικές σχέσεις (κατά τη νομική σημασία της λέξης), αποφάσεις και διαταγές, στοιχεία που οι άνθρωποι για τον ένα ή τον άλλο λόγο, επιθυμούν να διασώσουν από τη λήθη.
Από τη φύση τους, όμως, δεν είναι «έργα» αλλά ταπεινά μνημεία, γραμμικά, περιορισμένων συνήθως αξιώσεων, που ο χρόνος μπορεί να ξεχάσει, να παραμελήσει, ν’ αφήσει στην άκρη. Είναι γραμμένα στη γλώσσα που μπορούσαν να γράψουν οι συντάκτες τους, γλώσσα της καθημερινής ζωής ή της γραφειοκρατίας, που δεν φιλοδοξεί παρά να πει αυτό που θέλει, σ’ αυτούς που απευθύνεται. Είναι κείμενα μονοσήμαντα. 
Η εικαστική αναπαράσταση, δημιουργική από τη φύση της, συνιστά αμέσως έργο, είναι δηλαδή σε θέση να αποδώσει μια πραγματικότητα ή ένα πλάσμα πραγματικότητας σε όλη τους την πολυπλοκότητα, σε όλο τους το βάθος, μπορεί να τα πει και να τα διηγηθεί ταυτόχρονα, να τα αποδώσει ταυτόχρονα στη λεπτομέρειά τους και στο σύνολό τους. Είναι πολυσήμαντη».
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, 19:30
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 10:00-18:00
Τετάρτη: 13:00-20:00

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου